Volontiranje u ALD

Što naši prethodni EVS volonteri kažu о rad u Brtonigli:

B.R.I.D.G.E Building Resources In Democracy and Global Environment for Youth Future

Broj projekta: HR-21-4-2011-R1

EVS predstavljao kamen temeljac u mom životu i imao značajan utjecaj na moj osobni i profesionalni razvoj.

Bio sam volonter u Brtonigli od 2011-2012. Bio sam navikao na životnim običajima, navikama i načinu razmišljanja tipična sela, јер sam došao iz malog francuskog otoka nazvati Ouessant približno velik kao Brtonigla. Ovo iskustvo je počeo sa značajnim kulturnim šok. Preselio sam se tamo nekoliko sati nakon što sam je završio svoju magistra. Isprva nisam mogао govoriti ni talijanski ni hrvatski. Međutim, počeo sam raditi s djecom u vrtiću koji su mi pomogli da naučim jezik. Mislim da nikada nisam bio dobar talijanski govornik; Možda je ono što sam govorio bio je više sličan dijalektu nego pravi talijanski.

 Ljudi koje sam imao priliku upoznati tu imali su značajan pozitivan učinak na meni i ja ću uvijek imati poseban odnos sa Istre i njegovih stanovnika. Ponekad je bilo teško ne biti u mogućnost kretati gdje sam htjeo, jer nisam imao vozačku dozvolu a auto nije bio dostupan na prvi pogled, ali ovaj problem je riješen i mogao sam uživati u regiji i također da ga istraživati. Osim toga, upoznao sam svoju ženu Lada u Istri koja je bila EVS volonter u Buja. Trenutno imamo sinа Alex koji ima dvije godine. Smatramo ga kao Itrian EVS dijete.

Profesionalno gledano, EVS mi je pomogao pronaći svoj trenutni posao. Dok sam bio u Istri odlučio sam postati javni službenik. Nakon povratka u Francusku, dobio sam diplomu iz prava, i  postao sam ” inspektor za  javne financije “(Znam, nitko nije savršen). Iskustvo EVS-a bila je presudna u mom intervju za posao.

U zaključku, EVS je veliko iskustvo i preporučujem svima oko mene da pokušate da ga dobijete.

Autor: Laurent Garroy