AGENCIJA LOKALNE DEMOKRACIJE (ALD)

ALD iz Brtonigle je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 1996. godine uz potporu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i partnera iz Italije, Švicarske, Francuske, Općine Brtonigla i Istarske županija s ciljem potpore razvoju lokalnih demokratskih procesa i promoviranje ljudskih prava i aktivnog građanstva na području Istarske Županije.

Od 2009. godine ALD Brtonigla djeluje kao udruga, te promiče demokratski, društveni, kulturni i gospodarski razvitak sljedeći načela tolerancije, dijaloga, poštivanja ljudskih prava, kulturne suradnje i slobode izričaja. Temelji djelovanja su reciprocitet, uključenost i sudjelovanje građanskog društva, te razmjena iskustava između gradova partnera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agencija Lokalne Demokracije osnovana je na principima de-centralizirane međunarodne suradnje a od 1996. godine je i članica Asocijacije Agencija Lokalne DemokracijeALDA (www.alda-europe.eu), široke europske mreže sa sjedištem u Strasbourg-u, Francuska. U početku svog djelovanja, tada Ambasada Lokalne Demokracije, kao međunarodna organizacija odgovarala je na trenutne potrebe teritorija koje se temelje na multietnički karakter područja i velika prisutnost autohtonih pripadnika Talijanske nacionalne manjine koji su bili glavni čimbenici u procesu osnivanja organizacije. U tom kontekstu, ALD je služila kao uspješan alat za promicanje multikulturnog društva i suživota na tom području, te je podržavala razvoj demokracije i institucija na lokalnoj razini.

62943_127887477262067_7166396_nU posljednjih godina, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ALD fokusira svoj rad na promoviranje europskih vrijednosti, informiranje građana o procesu europskih integracija i prednosti članstva u EU, te dio svog rada usmjeri na mlade radeći na poticanje unaprijeđenija društvene uključenosti, poštivanje kulturne raznolikosti i aktivnog građanstvo među mladima iz Istre.