Obiliježavanje dana Sv.Valentino 14.Veljača

Obiliježavanje Valentinovo,Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih blagdan je koji se obilježava 14.veljača svake godine


Tog dana smo zajedno sa Dom za stare i nemoćne osobe Novigrad, vrtić Kalimero Brtonigla saradnja volontera Nardija A, na njegovu inicijativu za starije osobe, da im posvetimo ovaj blagdan i djeca zajedno sa odgajateljicama su im napravili u oblik mala srca oko 70 kom od gline.

Cilj ove inicijative volontera je bila da spoji dvije generacije mlađu i stariju, jer kako svaki četvrtak volontira u domu i smatrao važnom, jer treba im posvetiti pažnju i procijenio je da taj dan mora spojiti sve korisnike i djecu iz vrtića predškolarce. Bilo nam je mala fešta i puno nas kao što možete pogledati na slikama.


Istorija: Najpoznatija teorija o nastanku ovog praznika potječe iz Rima, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I., naredio je svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14. veljače, na dan Valentinove smrti, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca. Naravno da postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika, pa se tako mogu pronaći teze da potječe od nekih poganskih obreda, dok druge pak govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja “Valentinovskih” čestitki. Ipak, najvjerojatnije je da Valentinovo postoji u spomen na svećenika Valentina.