Europska Volonterska Služba

ERASMUS+ jedan je od programa Europske komisije za čiju je provedbu nadležna Uprava za obrazovanje i kulturu. Jedan od njegovih dijelova je Europska volonterska služba (EVS) koja vam omogućava sudjelovanje u dugoročnom međunarodnom projektu u nekoj od zemalja Europske unije (i šire), u trajanju od 2 mjeseca do godine dana i kratkoročnom projektu u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca. Uvjet sudjelovanja u programu je da imate od 17 do 30 godina.

youthpassKroz sudjelovanje u volonterskim aktivnostima mladi imaju priliku razviti socijalne vještine i na taj način doprinijeti vlastitom obrazovnom i profesionalnom razvoju, a njihovo iskustvo učenja formalno je priznato kroz dokument YOUTHPASS.

EVS obuhvaća široki spektar područja u koja se volonteri mogu uključiti: kulturu, mlade, sport, socijalnu skrb, civilnu zaštitu, zaštitu okoliša, umjetnost itd. Volonter doprinosi radu organizacije u kojoj je smješten te mu je osigurana stalna potpora u radu i učenju, kao i neformalni tečaj jezika zemlje u kojoj boravi.

Sudjelovanje je besplatno za volontere (osim mogućeg manjeg doprinosa putnim troškovima). Volonteru je osiguran smještaj, hrana, osiguranje, mjesečni džeparac i putni troškovi.

U pripremu i provedbu EVS projekata uključeno je minimalno 3 sudionika: organizacija pošiljatelj (sending organization – SO ), organizacija domaćin (hosting organization – HO) i volonter/ka.

Da bi organizacije mogle sudjelovati u projektu moraju imati važeću AKREDITACIJU kojom se potvrđuje kapacitet organizacije za kvalitetnu provedbu projekta. Uloga organizacija je prijaviti projekt na natječaj za financiranje, a volonter treba pronaći projekt na kojem želi sudjelovati i prijaviti se izravno organizacijama.

how-to-applyKAKO SE PPRIJAVITI

ALD je akreditirana organizacija pošiljatelj za EVS. Ukoliko želiš da ti ALD bude EVS organizacija pošiljatelj (SO), iskaz interesa zajedno sa životopisom i motivacijskim pismom pošalji na info@lda-verteneglio.hr!

Poželjno je da prije nego započnete proces prijave dođete u naš ured na razgovor (ili dogovorite s nama Skype sastanak ako niste iz okolice Brtonigle), kako bismo vas upoznali i osigurali detaljnije informacije o EVS-u. Volontere koje nemamo priliku upoznati, odnosno koji nas pravovremeno ne kontaktiraju i uključe u proces ne podržavamo kao organizacija pošiljatelj.

Odaberite nekoliko projekata na kojima bi ste voljeli raditi. Aktualne projekte možete pretraživati koristeći službenu bazu podataka European Youth Portal na web stranici Europske komisije te u neslužbenim online bazama poput Find EVS i Youth Networks. Kontaktirajte organizaciju koja provodi projekt (HO – kontakt ćete pronaći u bazi podataka) i raspitajte se traže li trenutno volontere. Pritom trebate poslati životopis (Europass CV) i motivacijsko pismo, te navesti da je ALD vaša organizacija pošiljatelj (SO).

Računajte da od trenutka kada počnete intenzivno tražiti projekt do početka projekta/volontiranja može proći i do šest mjeseci, odnosno da vaše organizacije domaćini moraju poštovati službene Erasmus+ rokove za prijavu projekta (u veljači, travnju i listopadu).

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na info@lda-verteneglio.hr!